Krmení plodožravých holubů

« Zpět na seznam článků

Krmení plodožravých holubů

Dle Johna Piryho z International Dove Society

Úvod:

Při brouzdání na facebooku jsem na vzdělávácím webu „FocusDoves Species DianaAlexandra“ narazil na zajímavé album s fotografiemi holuba žlutoprsého (Ptilinopus occipitalis) odkazujicí na článek o krmení plodožravých holubů (a zřejmě i přímo tohoto druhu) na webových stránkách společnosti International Dove Society (IDS) založené v roce 1984. Autorem článku je John Pire, rok vytvoření původního článku se mi však nalézt nepodařilo.

 

Krmení:

Fotografie ukazují měkkou směs, kterou používám ke krmení mých plodožravých holubů. Veškeré ovoce omyji a nakrájím na kostky (jedná se o ovoce dostupné během roku), do směsi poté přidám asi půl sáčku suchého krmiva pro psy. Aby byla směs sušší, přidám do ní granule pro zrnožravé holuby (Purina). Nakonec je směs posypána práškovým multivitamínovým/minerálním přípravkem.

 

Tato směs může být použita ke krmení ptáků, které používáme jako náhradní rodiče při pěstounském odchovu plodožravých holubů. V tomto případě je lepší naučit náhradní rodiče na tuto stravu dříve, než k nim přidáme mladé plodožravé holuby. Osobně preferuji začít jim podávat tuto stravu v době, kdy k nim dám vejce plodožravých druhů. Zajistíme tím, že náhradní rodiče budou přijímat tuto stravu v době líhnutí mláďat.
Pokud potřebujete mláďata plodožravých holubů podložit pěstounům, tak zajistěte změnu krmení u pěstounů co nejdříve je to možné. Dbejte na to, aby pěstouni přijímali novou stravu.
Velice důležité je zajistit, aby byly odstraněny veškeré zbytky dřívejšího typu krmení (zrniny apod.) včetně gritu! Pokud se grit dostane do zažívacího traktu plodožravých druhů způsobí uvnitř řezné a jiné rány, což může vyústit až ve smrt daného jedince!

 

Krmení měkkožravých ptáků:

Tento návod byl zaslán IDS panem Crimsonem, jež je chovatelem a sběratelem měkkožravých ptáků v Hong Kongu.
Veškeré mé chovance, jako jsou papoušci, turakové, tukani, plodožraví holubi, loboši a další, krmím granulemi pro měkkožravé ptáky značky Kaytee a ovocem. Používám jablka, hrušky, papáju, borůvky a melouny. Zřídka pak směsí zeleniny.

Každý pracovní den krmím pouze jedním druhem ovoce. Jeden den dám jablka, následující den hrušky, a tak až do víkendu. O víkendu pak střídám mezi borůvkami, papájou a melouny. Vzhledem k omezenému času nikdy nekrmím směsmi ovoce. Papája, borůvky a melouny jsou také poměrně drahým krmením.

Ze svých zkušeností mohu potvrdit, že všichni mí ptáci milují papáju a borůvky, avšak ne příliš jablka a hrušky. Používám několik druhů granulí pro měkkožravé, stejně jako běžné granule pro „slepice“, všichni mí ptáci preferují granule Kaytee Original Softbills Pellet. Tyto granule doporučuji i pro jejich nízkou cenu.

 

Krmení pro plodožravé holuby:

Tento návod se ke mně dostal od importéra na počátku 90 let. Používal jej pro krmení plodožravých měkkozobých během karantény. Také jsem od něj získal některé potřebné informace o těchto ptácích. Mým plodožravým druhům ponechávám volný výběr, a vypozoroval jsem, že požírají zeleninu mnohem rychleji, než nakostkované ovoce ve směsi.

Pestré druhy plodožravých holubů se neživí žádnými semeny. Pokud jim poskytneme volný vyběr stravy z různorodé směsi, budou konzumovat ovoce více než ostatní složky, ale zajistíme jim tím lepší zdraví. Některé druhy přijímají i moučné červy a jiné malé bezobratlé, ale ovoce je samozřejmě hlavní složkou jejich potravy. Tuto složku potravy jim můžeme zajistit přidáním směsi pro hmyzožravé ptáky do jejich krmné dávky.

 

Směs:

  • 4 díly nakrájené hrušky

  • 2 díly nakrájeného jablka

  • 1 díl nakrájeného rajčete

  • 1 díl nakrájených hroznů

 

Směs by měla kromě těchto plodů také obsahovat i 30g vařené rýže, 10g navlhčených pstružích pelet (granule určené pro rybáře) a 1 nastrouhané, natvrdo uvařené slepičí vejce.
 

Závěr:

Někteří chovatelé krmí širokou škálou krmiva, od namočené cizrny až po banánovou kaši. Často tak krmí své chovance příliš „pestře“ a používají příliš mnoho položek. V tomto směru musíme být opatrní, především na příliš vysoký obsah tuků a karbohydrátů ve stravě. Plodožraví holubi jsou obecně poměrně klidní a v lidské péči se nedají dobře ochočit. Přemíra potravy, ale i náhlé změny ve složení krmné dávky, mohou vésk k obezitě těchto ptáků a následně až k jejich úhynu.

 

John Pire, přeložil a pro potřeby SCHHAPP upravil Adam Bura

org: http://www.internationaldovesociety.com/FruitSpecies/FruitDoveDiets.htm