Odchov tangary tyrkysové (Tangara mexicana)

« Zpět na seznam článků

Odchov tangary tyrkysové (Tangara mexicana)

Tangary patří do řádu pěvců a vyskytují se v mnoha druzích. Jsou to poměrně malí ptáci, délka jejich těla se pohybuje od 11,5 až do 15 cm. Obecně se o tomto rodu tvrdí, že zahrnuje i jedny z nejpestřejších a nejbarevnějších druhů ptáků na světě.

Všechny druhy jsou z neotropických oblastí a většina z nich jsou poměrně rozšířené, většina má dle IUCN status málo dotčený, tedy nechráněný. Existují ale výjimky, jejich populace jsou nestabilní a ohrožené, takovým případem je například tangara zelenokápová(status zranitelný) nebo tangara Cabanisova (status ohrožený). Jejich oblíbeným stanovištěm jsou baldachýnové lesy, u některých výjimek jsou to ale i otevřená stanoviště. Nalézají se ve všech nadmořských výškách, ale nejčastěji je najdeme v andských subtropických a podhorských lesích KolumbieEkvádoru a Peru. (zdroj Wikipedie)

 Před dvěma lety jsme zakoupili pár mláďat tangar tyrkysových. Umístili jsme jej do pokojové volierky o rozměrech. 1 x 1x 1 m ( délkaxvýškaxšířka) .Volierka je ze všech stran z bílého plastu, přední stěna je z pletiva, dole s výsuvným šuplíkem. Krmivo je podáváno ve výšce, z boku voliérky, na krmný pultík. Ke hnízdění jsme tangarám nabídli dvě hnízda. Otevřené a uzavřené. Vybrali si otevřené, ale nijak si ho již neupravují i když různý stavební materiál mají k dispozici. Hnízdo je z plastu, vyplněné mističkou z plsti a sysalu, umístěné cca 20 cm pod stropem ubikace. Na přední straně je zvenku zavěšena koupelnička. Ubikace je opatřena UV žárovkou. V místnosti, kde tangary chováme, neklesá celoročně teplota pod 24 stupňů, v létě, za horkých dnů, dosahuje až 28 stupňů Celsia. Vlhkost udržujeme rosením květin v ubikaci i místnosti. Dále je zde umístěno terárium s velikou plochou vody, jejíž odpařování také vlhkost zvyšuje.

Krmnou dávku tvoří denně ovoce, vaječná míchanice od  fa Orlux, granule NutriBird F 16 , hmyz a nektar. Ovoce přijímají pouze zralé a měkké. Umisťujeme je rozkrojené, navléknuté na háček a zavěšené na pletivo u krmného pultíku. Tangary jej vyzobávají na slupku. V oblibě mají hroznové víno, hrušku, jablko, meloun, přezrálé mango, papáju.  Nektar používáme zn. Claus , nabízíme v napaječce. V mističce pak předkládáme suché granulky  a vaječnou míchanici. Do stejné misky přidáváme i hmyz. Plesnivce, moučné červy, malé cvrčky.

Úspěšně se nám podařilo odchovat mláďata až při čtvrtém hnízdění. První snůška byla čistá, v druhé se mláďata vylíhla, ale rodiče se jich po týdnu zbavili, protože chtěli znovu zahnízdit. Ve třetí zárodky zaschly a teprve čtvrté hnízdění bylo úspěšné. Neúspěchy z prvních hnízdění jsme získávali zkušenosti a snažili se vyvarovat chyb.

Čtvrté hnízdění našeho páru:

Jakmile jsme v hnízdečku zaznamenali snesené vejce, zvýšili jsme v celé místnosti ještě více vlhkost a to pomocí mokrých ručníků zavěšených na sušáku na prádlo. Rovněž jsme několikrát denně rosili ubikaci. Nedílnou součástí byla zavěšená koupelnička, kterou tangary hojně využívají ke koupání. V období inkubace vajec jsme tangarám nedávali hmyz.

Ze dvou snesených vajec se po čtrnácti dnech vylíhla mláďata.  Voliérku máme opatřenu kamerou, takže jsme mohli krásně sledovat chování ptáků, aniž bysme je rušili. Po vylíhnutí jsme upravili podávání krmiva a to tak, že jsme omezili množství krmiva, ale zvýšili četnost krmení.  A to zejména u hmyzu. Ten jsme se také snažili nabízet v různých částech ubikace tak, aby byli ptačí rodiče zaměstnáni jeho vyhledáváním. K tomuto účelu jsme využívali hlavně mikrocvrčky, které jsme volně rozhodili po voliérce . 1. týden odchovu mláďat se krmná dávka skládala denně ze tří druhů měkkého ovoce (hruška, hroznové víno, jablko, mango, meloun), zavěšeného na háčku, vaječné míchanice, granulí F 16, nektaru, plesnivců a mikrocvrčků. 2.týden jsme přidali piškoty namočené v medové vodě, dětskou přesnídávku a bílé moučné červy.  Starší krmení bylo během dne odstraňováno, aby se v teple nezkazilo. Velmi důležitá byla stále čistá voda v koupelničce. Dovolíme si tvrdit, že u tangar je voda základem úspěšného odchovu.

Co se týká chování, podařilo se nám, díky umístěným kamerám, vypozorovat následující:

Po vylíhnutí mláďat je krmí oba dva rodiče. Když jeden krmí, druhý hlídá mladé v těsné blízkosti hnízda. Druhý týden již nejsou mláďata zahřívána nepřetržitě, ale rodiče stále krmí velmi intenzivně. Neustále se také koupou a mokří zasedají na hnízdo. Podle nás z toho důvodu, aby mláďatům zvlhčili vyrůstající pírka a ta se mohla pěkně rozbalit. 16. Den je vidět mláďátka sedávat na okraji hnízdečka a protahovat si křidélka. 17. Den opouští  hnízdo a vylétají do voliérky. Začínají trénovat let.  20. den jsou viděna na krmném pultu, jak ochutnávají potravu, jako první piškot s přesnídávkou z misky na krmítku. Samozřejmě jsou v této době ještě přikrmována rodiči, se kterými zůstanou ještě pár týdnů. Pak budou oddělena do samostatné ubikace.

Rodiče dobře snášeli i kontrolu hnízda, kterou jsme prováděli cca co dva až tři dny v době podávání krmení. Nechali nás mláďata zkontrolovat, případně vyfotit a po našem odchodu se ihned na hnízdo vrátili.

Tangary jsou nádherní ptáčci s krásným hláskem a jistě by si i přes to, že jejich získání a následný odchov není samozřejmostí, zasloužili ve voliérkách chovatelů větší zastoupení.

Foto: Jaroslav Vokoun

Kontakt: milenavankova   seznam.cz

www.loriove.com