Švábi - výborný krmný hmyz

« Zpět na seznam článků

Švábi - výborný krmný hmyz

1. část - Šváb šedý

Dovoluji si vám představit velice vhodnou alternativu při krmení našich svěřenců - šváby. V první části se dozvíte o švábu šedém.

Šváb šedý
Nauphoeta cinerea

Původ: Karibik
Rozměry: cca 3,2 cm
Zajímavé udaje: Některé samice jsou za nepřítomnosti samců schopné přecházet z pohlavní fáze, do fáze nepohlavní - asexuální rozmnožování
Délka života: samec 365 dní, samice 344 dní
Doba mezi poslední snůškou a další kopulací: 6 dní
Inkubace v ootéce: 36 dní
Průměrná velikost snůšky: 33 vajec na ootéku
Teplota vzduchu: vyhovující je pokojová
Potrava: granule pro kočky, psy, hlodavce, nebo speciální krmivo pro krmný hmyz
Zdroj vody: Ovoce a zelenina
Ubikace: jákákoliv nádrž s krytem
Substrát: otruby, hobliny atd...

Jeden z nejvhodnějších, avšak také nejopomíjenějších druhů krmného hmyzu s vysokou výživnou hodnotou - to je šváb šedý. Jedná se o středně velký druh švába, zhruba okolo 3 cm dlouhý. Výhody? Nezapáchájí, žijí zhruba jeden rok, získat je dokáže opravdu každý, neskáčou, nelétají, nekoušou, ale především mohu z vlastní zkušenosti říct, že (alespoň ti mí) ptáci je milují. Samozřejmě však najdeme i nevýhody. Bezesporu největší je fakt, že dokáží lézt po skle. Proto musíme mít chovný box řádně zabezpečený. Pokud by ve větším počtu unikli do bytu, mohli bychom mít zaděláno na problém.

Biologie

Jedná se odruh pocházejí z Karibiku. Zde žije v lesní „opadance". Samozřejmě se také dostává do domovů lidí, ale podle literatury prý dá přednost životu v přírodě, než v lidské společnosti. Jeho největší smůlou v domovině je fakt, že jej většina lidí nerozezná od rusa domáciho (Blatella germanica) a švába amerického (Periplaneta americana). Šváb šedý však na rozdíl od nich žádné choroby nepřenáší, a tudíž je relativně neškodný.

Patří mezi druhy s falešnou vejcoživorodostí. Každá ootéka (vaječný obal) obsahuje 26-40 vajec. Larvy se vylíhnou jakmile samice vytlačí ootéku ven z těla. Ještě v ootéce sežerou svou embryonickou membránu, a poté ootéku opustí. Pak se na zhruba hodinu schovají v těsné blizkosti samice (schovají se pod tělo, dokonce i pod křídla). Larvy samic dospívají déle než larvy samců.

Chov

Je opravdu velice snadný. Postačí nám vyřazené akvárium nebo terárium, či jiný vhodný „box". Jako subsrát můžeme použít hobliny, otruby, lignocel, rašelinu či kokosovou drť. Zde je to opravdu na vás. Můžeme ale také substrát úplně vynechat. Švábům to nijak nevadí, a také se potom box snadněji udržuje v dobré hygieně. Nutností jsou ale úkryty. Ani zde se prakticky meze nekladou. Asi nejosvědčenější jsou klasické kartonové obaly od vajec. Další důležitou věcí je udržování vhodné teploty. Teplota vzduchu postačí pokojová, ale švábi by měli mít možnost vyhřát se na 30-40 °C. K tomuto účelu jsou nejvhodnější topné kabely, topné desky apod. Pokud je teplota nižší, švábi jsou pak výrazně méně aktivní. To má samozřejmě za následek pomalé rozmnožování a tudíž nízký přírůstek. Dalo by se tedy říct, že čím větší teplo, tím jsou aktivnější a lépe se množí. Jedince různého stáří pak od sebe samozřejmě oddělovat nemusíme. Jednak to není nutné, ale hlavně se jednotlivá stádia larev mezi sebou prakticky rozeznat nedají. Důležitým aspektem je zajištění proti úniku. V nouzi stačí natřít horní, vnitřní okraj indulonou či jiným krémem. Ten pak švábům klouže, a nedostanou se přes něj. „Nátěr" je ale samozřejmě nutné pravidelně obnovovat. Osobně za nejvhodnější považuji nechat si vyrobit dle rozměrů boxu síť proti hmyzu, která se používá do plastových oken, a máte vystaráno.

Krmení

Nejvhodnější je trvalý přístup ke granulovanému krmivu. To může být pro psy, kočky, hlodavce apod. Vhodnější je s vyšším obsahem proteinů. Také můžeme použít speciální krmivo pro krmný hmyz, například od fa.Acheta. Jako zdroj vody, ale i vitamínů pak nejlépe poslouží ovoce a zelenina. Zde se také žádné meze nekladou. Pokud krmíte ovocem a zeleninou své ptáky, pak výborně poslouží jejich zbytky. Musíme si však dát pozor, protože ty velmi rychle plesniví. Vitamíny a minerály pak můžeme podovávat i doplňkově. Nejvhodnější je podávat stejné prostředky které podáváme našim opeřeným chovancům.

Manipulace

Jedná se o opravdu velmi rychlé a hbité živočichy, kteří se dostanou do každé skulinky. Proto musíme být při manipulaci opatrní. Rozhodně je nemůžeme jen tak položit do misky jako by to byli mouční červi. Otočili by jste se a v mžiku by byli všude, jen né v misce. Osobně to řeším tak, že potřebné množství švábů odsypu do nádobky s víčkem. Tu pak vložím na chvíli do mrazáku či chladničky, a je hotovo. Chvíli před krmením ptactva pak šváby z chladničky vytáhneme a na okamžik necháme rozehřát, aby nebyli studení.

Hodující švábi šedíHodující švábi šedí