Tangara sedmibarvá, drahokam z povodí Amazonie

« Zpět na seznam článků

Tangara sedmibarvá, drahokam z povodí Amazonie

Tangary jsou překrásní ptáci tropů Nového světa. Tangara sedmibarvá (Tangara chilensis) je svým úchvatným zbarvením toho jasným důkazem. Pojmenování této tangary je poněkud zavádějící, jelikož více jak šest barev na ní prostě nenajdete. Tato tangara údajně opustila ráj a za to jí byla sedmá barva odebrána. Navzdory svému vědeckému pojmenováním se v Chile nevyskytuje.

Tangara chilensisTangara chilensis

Popis

Obličejová a vrchní část hlavy je zbarvena žlutozeleně. Temeno hlavy, zadní část krku, záda, zobák, okruží oka a nohy jsou načernalé. Hřbet je šarlatově červený u některých poddruhů (4 poddruhy) také z části oranžový a žlutý. Hrdlo je blankytně modré a hruď je zbarvena do tyrkysově modré. Tangary dorůstají velikosti 13-14 cm s hmotnosti kolem 13 až 19 gramů.

Výskyt

Tangara sedmibarvá obývá vlhké tropické a subtropické lesy v západní a severní Amazonii v Jižní Americe (Guyana, Venezuela, Kolumbie, Bolívie, Ekvádor a Peru).

Potrava

Svou potravu vyhledávají vysoko v korunách stromů a jen málo kdy se vyskytují méně, než jen pár metrů nad zemí. Jedná se o společenské ptáky, kteří se shlukují do skupin 3 až 15 ks a často se pohybují ve společnosti jiných druhů. Tangary vyhledávají různé bobule, ovoce, nektar, hmyz a jiné bezobratlé. Často jsou spatřeny visící hlavou dolů, při pátrání po hmyzu ukrytém pod větvemi a listy stromů.

Rozmnožování

Pohlavně dospělí jsou ptáci ve stáří 12-ti měsíců. Pohlaví je nerozeznatelné. Výstavbě hnízda se věnuje pouze samička, sameček asistuje jen svou přítomností. Snůška může obsahovat 2-4 vejce, která jsou nazelenale-bílého zbarvení, tmavohnědě skvrnitá.  Zahnízdit mohou tangary v sezóně až třikrát.

Šarlatové zbarvení patrné v letuŠarlatové zbarvení patrné v letu

V soukromých chovech se tangary vyskytují jen ojediněle a rozšířené jsou především u zahraničních chovatelů. Také v zoologických zahradách jsou stále dosti vzácné. Jedna z mála zoologických zahrad, kde se mohou návštěvníci s tangarou sedmibarvou setkat, je  ZOO Franfurkt. Ovšem švýcarská ZOO Basel slavila úspěch a tangaru sedmibarvou se jim podařilo odchovat. I tato skutečnost  nakonec  přispěla  k mému rozhodnutí, abych této tangaře odpustil  její chybějící sedmou barvu a pokusil se tyto klenoty do svého chovu získat, a to i přes tu nemilou "Chilskou" záležitost. Ostatně i u tangary tyrkysové (Tangara mexicana), která je již v mém chovu zastoupena je to obdobné, čili v Mexiku ji rozhodně nespatříte.

Tangara tyrkysová (tangara mexicana)Tangara tyrkysová (tangara mexicana)

Netrvalo dlouho a mým  tangarám tyrkysovým začaly dělat společnost i tangary sedmibarvé, které mám umístěny po jednotlivých párech v prostornějších boxech o rozměrech: 1,8 m šířka, 0,8 m hloubka, 1 m výška. Každý z boxů je u mne vybaven vyvýšeným krmným pultem, koupelnou, třemi bidly různého průměru a umělými rostlinami, kterými je také zamaskován košíček určený k hnízdění. Hnízdící košík je umístěn v jednom z horních rohů na čelní straně boxu.  Jako substrát jsem použil dřevěné štěpky frakce 2 -10 mm. Tento substrát je bezprašný, dostatečně savý, snadno se s ním manipuluje a v neposlední řadě působí i dekorativně.  Boxy jsou osvětleny zářivkou. Dle zahraničních chovatelů tangar je za optimální považována teplota pohybující se kolem 20 °C. 

Boxy určené pro chov tangarBoxy určené pro chov tangar

Tangary jsou především plodožraví ptáci přijímající také nektar a různý hmyz. Ptákům je proto nutné předkládat denně čerstvé ovoce. Dnešní nabídka supermarketů je opravdu pestrá. Tangarám předkládám dostatečně zralé a sladké druhy jablek, hrušek, sladkých melounů, manga, banány, papáju, granátové jablko, hroznové víno, třešně, rybíz, borůvky, fíky, také vařenou mrkev. V sezóně využívám nabídky jak zahrady své, tak i zahrad svých blízkých. Při výběru ovoce je nutné dbát na přítomné množství železa, z jehož nadbytku dochází ke vzniku hemochromatózy, což je záležitost nezvratná, týkající se především plodožravého ptactva. Například černé třešně obsahují mnohem více železa, než-li  třešně červené. Obdobné je to také s rybízem. Není také vhodné předkládat mnoho ovoce, ve kterém je obsaženo velké množství vitamínu C, jelikož tento vitamín je při ukládání železa nápomocen. Svým ptákům z tohoto důvodu nepředkládám citrusové plody.  Osobně se držím zásady, že čím větší podíl železa je v daném ovoci obsažen, tím menší je jeho zastoupení v předkládané potravě. Ovoce s příliš velkým podílem Fe (např. černé třešně, černý rybíz, jahody, maliny), ptákům nepodávám. Ovoce svým  tangarám předkládám krájené na malé kousky.

Menu dne -papaja, jablko, granátové jablko, hroznové vínoMenu dne -papaja, jablko, granátové jablko, hroznové víno

Tangary mají ve velké oblibě také nektar. Vhodný je např. Sunbird-Nectar od fa Avian, nebo  Orlux Nectar apod.. Jeho každodenní podávání nemá žádný vliv na přijímané množství ovoce a u mne ho mají ptáci k dispozici každý den. V období, kdy teploty dosahují vysokých hodnot, podléhá ovoce a nektar rychleji zkáze, proto je vhodné obměňovat čerstvé ovoce a nektar dvakrát denně.

Vyvýšený krmný pult s ovocem, sypkou směsí a nektaremVyvýšený krmný pult s ovocem, sypkou směsí a nektarem

Zahraniční chovatelé tangar používají přípravek na úpravu vody AVI d'Or Aromabiotic, což  je vyvážená směs rostlinných mastných kyselin.  Tento preparát má preventivní účinek proti různým bakteriálních kmenů, jako je E. coli, Salmonella typhymumum a Clostridium perfringens.  Dle slov samotného chovatele, který se v minulosti zabýval také chovem kolibříků,  si bez tohoto preparátu působícího příznivě na střevní flóru se silným antibakteriálním účinkem již chov tangar nedovede představit. V potravě tangar by rozhodně neměla chybět také kvalitní průmyslová sypká směs určená pro plodožravé ptáky, samozřejmě s nízkým podílem železa. Vhodné jsou např. Tovo universál od fa Avian s deklarovaným množství Fe < 65 pmm, nebo produkty  fa Orlux sypká směs TropicalPate a UniPate s deklarovaným  množstvím Fe < 70 pmm. Z granulovaných krmiv jsem pro svou vhodnou velikost předkládal  Mazuri (Nutra-zu), ovšem bez velkých úspěchů a ptáci je ponechávali takřka bez povšimnutí, a to i přes zvlhčení medovým roztokem. Zato granulované krmivo pro ovocomilné s obsahem hmyzu - NutriBird Uni komplet, mají tangary natolik v oblibě, že jsem je přestal podávat samostatně v misce, jelikož se s nimi velice rády přecpávaly. Granule NutriBird Uni komplet proto předkládám vmíchané  do sypké směsi. Další nezbytnou složkou v potravě tangar je různý hmyz. Můžeme nabízet plesnivce, svlečené moučné červy, malé cvrčky, octomilky, pinky (larvy mouchy bzučivky), zavíječe voskového, dále se mohou předkládat listy, či větvičky napadené mšicí apod. Zkrátka čím pestřejší strava, tím pro ptáky lépe.

Snůška může čítat dvě až čtyři vejceSnůška může čítat dvě až čtyři vejce

Uvádí se, že se tangary mohou v zajetí dožít více jak deseti let, což samozřejmě do značné míry  souvisí i s tím, nakolik vhodné podmínky jsme schopni těmto krásným ptákům zabezpečit. Pokud se tangarám dostane optimálních podmínek, mohou nám svou krásou dělat společnost po mnoho let. V dobrých podmínkách se tangary pokusí o hnízdění a odchov  mladých.

Tangary jsou překrásní ptáci tropů Nového světa, čehož je tangara sedmibarvá také jasným důkazem.