Turako červenokorunkatý (Tauraco erythrolophus)

« Zpět na seznam článků

Turako červenokorunkatý (Tauraco erythrolophus)

Zkušenosti s umělým odchovem


Při jedné návštěvě známeho chovatele, mě v jeho chovu doslova uhranul turako červenokorunkatý. Jejich nádherné lesklé peří, rychlost s jakou se pohybovali, a to jak zvedali křídla a přitom vydávali varovné houkání aby mě zastrašili mě opravdu dostalo. I přesto, že chovám papoušky jako jsou eklektusové, amazoňani, ary ararauny a zelenokřídlé, lorie a jiné, rozhodla jsem se, že je musím v chovu mít a za pár dní jsem si vezla páreček těchto krasavců domů.

Naše zděné voliéry s venkovním výletem se jim hned zalíbily a já uvítala, že jejich voliéra může být osázena rostlinami bez toho aniž by je hned zničili jako papoušci. Od chovatele jsem dostala radu abych jim umístila hnízdní budku, abych je pak nemusela stresovat na jaře. V rohu voliéry, asi půl metru pod stropem jsem tedy umístila dřevěnou bedýnku a do ní vložila proutěný košík s vetvičkami. Turakové pěkně harmonizovali, pořád něco hledali v trávě a byl na ně užasný pohled. Jednoho dne při krmení jsem zjistila, že samička sedí v bedýnce. Jaké bylo mé překvapení, když jsem tam objevila dvě čistě bílá vejce. Musím hlavně dodat, že mému párečku bylo teprve 9 měsíců.

  

                                                   Chovný pár                                                             Dvouměsíční mládě

Má radost netrvala dlouho, když jsem si všimla, že samice poskakuje venku a o vejce nejeví zájem. Vejce jsem prosvítila a zjistila že jsou obě oplozená. Vejce jsem umístila do líhně při teplotě 37,4°C a vlhkosti 55 %  a začala hledat informace o ručním dokrmovaní. Moc jich tedy nebylo ale měla jsem nějaké zkušenosti s ručním dokrmením loriů a eklektusů, tak jsem si říkala že to snad dám. Rodiče dále dostávali každý den čerstvě nakrajené ovoce na malé kousíčky, jako je jablko, banán, hroznové víno, podle sezóny jahody, broskve, merunky, kiwi. Dále dostávají granulky T16. Dny plynuly a já netrpělivě čekala kdy se malí vylíhnou. 22 den od snesení vajíček jsem si všimla že je jedno vejce  trošku naklubáno. Podle mých zkušeností s papoušky jsem si říkala, že máme čas, že se klidně mužou líhnout dva až tři dny. Ještě kontrola jestli máme všechno připraveno k líhnutí: pinzeta, desinfekce, chlorid sodný 0,9 % , krmná kaše Nutri bird A 21 a ubrousky. Tak snad jsme připravení.23 den vedou mé první kroky k líhni. K mému užasu se tam točí malý černý střapatý ptáček, a hned jak mě spatřil otvírá zobáček a žadoní o něco k snědku. Měl bobek smůlu, byla jsem poučena od pana Gajdoše že u turaků méně znamená více. První krnení bylo tedy jen NaCl. Druhé krmení následovalo za dvě hodiny a dostal Nutri bird  0,3 ml přes injekční stříkačku. Druhé mládě se vylíhlo za tři dny, také bez mé pomoci. Turačci baštili skvěle a každý den se jim o 0,1 ml zvedala krmná dávka.  Krmime co dvě hodiny, i v noci.

 

                                                        Líhnoucí se turáček        Vylíhnuté mládě se sourozencem ve vajíčku

  

                                   Právě vylíhnuté mládě                                                     Tři dny starý turáček

Rostli jako z vody, ale asi po 14 dnech jsem si všimla, že se začínají jednomu z nich rozjíždět nožičky.a snažila jsem se přijít na to proč. Zřejmě papírové ubrousky byly kluzké, jaký materiál ale zvolit? Zkusila jsem bukové štěpky XXL na radu prodavačky ve zverimexu. Dobře sají a při znečištění ztmavnou, neplesniví, vyzkoušíme. Problém nastal při krmení, kdy se mi zdalo že turáčci mají doslova hranatý krček. Vzala jsem pinzetu a z krku jsem vytáhla pět kousků těchto štěpků a modlila se aby to bylo všechno. Štěpky jsem prozatím vyměnila za starý ručník. Ještě 2 dny byly štěpky v trusu turačků. Na štěstí turakové nemají volátko takže co projde krkem projde i zadkem :-). Ručníky byly super ale nožičky se nelepšily. Po rozhovoru s jednou známou chovatelkou a prodejkyní krmiv pro papoušky  jsme usoudily, že to nebude jen v podestýlce, ale že turáčci příliš rychle rostou a v krmné kaši není dostatek vitamínu na tak rychlý vyvoj. Začala jsem tedy podávat vitamíny, do každého krmení kapku. Za prvé Komplex B8, za další dvě hodinky dostali Promotor a další krmení jsem do kaše přidala Vegasin. Nožičky jsem svázala aby se nerozjížděly. Za čttyři dny byly nožky v pořádku. Časem jsme začali přidávat do kaše granulky T16. O tři dny později začali papat granulky namočené. Je užasne, že v jednom měsíci je turako samostatný, sedí na bidélku a je schopný se sám najíst.  V porovnání s papouškem na to čekám cca tři až čtyři měsíce.

 

                    Krmení namočenými granulkami ze lžičky           Mláďata ve věkovém rozpětí tří dnů

Mládě ve věku 26 dní

Mezi tím nám rodiče opět zahnízdili a opět nesedí .Takže pokračujeme v líhnutí a dokrmování. Takhle to udělali 5 x po sobě, takže to dokrmovaní už jsme trochu dopilovali .Když to shrnu, tak jsem zjistila, že vejce jsou nachylná na pokles teploty. Nejrizikovější jsou do 14 dnů od snesení, a v této době pokud možno vůbec neotvíram líheň. Líhnu při teplotě 37,4°C a vlhkosti 55%. Inkubátor je nastaven na 37°C a postupně snižuji teplotu. Vitamíny podáváme hned od prvního krmení po vylíhnutí, po týdnu přidáváme do krmné kaše pár namočených granulek, ve 14 až 16 dnech už daváme 50 na 50, trochu namočených granulí v teplé vodě a pak se dokrmí Nutri birdem A 21. Ve třech týdnech namočené granulky + kousíčky banánu a hroznového vína. Jako podestýlku použivám momentálně slámu, a ve voliéře mulčovací kůru (ta jim moc nechutna). Problém s nožičkami jsem zaregistrovala u více chovatelů kteří ručně dokrmují. Naší turačí rodiče mají konečně pauzu, ale já v dokrmování pokračuji. Momentalně dokrmuji kolegovi z Polska malé turaky chocholaté (Tauraco p. persa) a naklubaný je i turáček od jiného kolegy -turako Fischerův (Tauraco fischeri). Tak nám držte palce at to dobře dopadne a všem chovatelům turaků přeji zdravé, silné odchovy bez komplikací a doufám že mé zkušenosti pomůžou alespoň jednomu chovateli k odchovu těchto krasavců.

Bukaiová Miluše