Arasari zlatolící (Selenidera culik)

Arasari zlatolící

Selenidera culik

Adam Bura
5898 zobrazení
Arasari zlatolící

Arasari zlatolící se vyskytuje v severovýchodní amazonii. Konkrétně v Guyaně a severní Brazílii od Amazonky po oblast Obidas. Zde obývá vlhké tropické lesy a pralesy převážně v údolích přítoků Amazonky. Potravu ale často hledá také na pampách a jiných stepích s rozptýlenou zelení. Vystupuje do nadmořské výšky 250 až 900 m n.m. (ve Venezuele a Surinamu).

V přírodě se arasari zlatolící živí plody paprik, stromů Imbauba,fíků a palem. Menším složkou potravu jsou pak živočichové.

Dorůstá délky 33-35 cm a váží 126-165 gramů. Je u něj vyvinut poměrně silný pohlavní dimorfismus. Samec se od samice liší tím, že má černý vrch hlavy, hrdlo, prsa a část břicha, zlatý límec okolo horní čelisti, modře zbarvenou holou kůži okolo očí a na lících, žluté nebo zlaté opeření na uších. Samice se liší tím, že zátylek a horní část zad má kaštanově hnědou. Má matnější žlutý límec, šedavé až zelenošedé spodní části těla (hrdlo, prsa a horní část břicha), břicho má žlutozelené. Dále má bledší modré zbarvení kůže okolo očí a kratší zobák.

Hnízdění probíhá v březnu až květnu, nebo dubnu až červenci v Brazílii. Tok sestává z krmení samice samcem, probírání peří, pokyvování hlavou a zvukových projevů. Hnízdní dutina se může nacházet i 9 m vysoko. Dle literatury se u tohoto druhu také můžou vyskytovat "hnízdní pomáhači", nebo může hnízdit sociálně.

V České republice je v současné době arasari zlatolící chován i úspěšně odchováván. Ze zoologických zahrad jej má Zoo Zlín a Zoo Olomouc, která tento druh pravidelně odchovává. O olomouckém odchovu byl také sepsán hodnotný článek v říjnovém čísle Nové Exoty roku 2007.