Jehlozobka východní (Acanthorhynchus tenuirostrïs)

Jehlozobka východní

Acanthorhynchus tenuirostrïs

Metod Macek
6024 zobrazení
Jehlozobka východní

Jehlozobka východní meria 14-16 cm a váži 9-12 g. Vyskytuje sa od mesta Adelaide v Južnej Austrálii (Tasmániu nevynímajúc) po severný Queesland. Žije v lesoch, na vresoviskách a rovnako aj v záhradách mestských parkov v Sydney a Melbourn. Na juhozápade ho nahrádza medárik pestrohlavý (A. superciliosus), ktorého samec je sfarbene ešte výraznejšie. Je to čiastočný migrant.

Jehlozobka východní je výrazne sfarbený druh medárika. Často ho možno vidieť, ako prudko vyletuje za hmyzom alebo sa trepotavo vznáša okolo kvetov. Jeho najnápadnejším znakom je útly zo zahnutým zobákom, ktorý pri trepotavom lete prispieva k tomu, že vzdialene pripomína na kolibríka.

Jehlozobka východní je pekne sfarbený vták s červenými očami, kontrastne páskovanou hruďou, tmavou vrchnou a hrdzavou spodnou časťou tela. Samec a samica sú sfarbený rovnako, ale samec má o niečo kontrastnejšie sfarbenie s nápadnejšou kresbou.

Hniezdi od augusta do decembra. Hniezdo je hlboké postavené z trávy a vystlané perím Hniezdo je postavené na vetvách malých husto zarastených stromov alebo kríkov. Samica znáša 1-4 vajíčka ružovej farby s tmavo hnedými až červenkastými. Samice sedí na vajciach 13-16 dní. Obaja rodičia sa starajú o mláďatá.