Sojka azurová (Cyanocorax caeruleus)

Sojka azurová

Cyanocorax caeruleus

Adam Bura
4312 zobrazení
Sojka azurová

Tato sojka se vyskytuje na antlantickém pobřeží Jižní Ameriky, konkrétně v jihovýchodní Brazílii, v nejzasším cípu východní Paraguyae a v nejzasším cípu severovýchodní Argentiny. Je státním ptákem brazilského státu Paraná. Zde obývá husté lesy, nejčastěji s primární dřevinou blahočetem (Araucaria angustifolia).

Délka těla činí asi 40 cm, a váha přibližně 270 gramů. Sojka azurová je tak největším krkavcovitým ptákem Jižní Ameriky. Samci se od samic prakticky neliší, jediným uznávaným rozdílem je častá menší velikost samic.

V domovině hnízdí od října do ledna. Jedná se o skupinově hnízdícího ptáka, který si staví hnízda na blahočetech (aurakáriích) ve výšce 10-20 m. Obvykle snáší samička 2-4 vejce.

V přírodě se sojka azurová silně živí semeny blahočetu (Araucaria angustifolia), ale velkou část tvoří také bezobratlí a plody. Stejně jako ostatní krkavcovití je vysoce inteligentní. Jejich komunikace je složitá a skládá se minimálně ze 14 zcela rozdílných komunikací. Tvoří skupiny o počtu 4-15 jedinců, které jsou velmi dobře organizovány a zůstávají neměnné po dobu 2-3 generací.

U nás je tato sojka chována velice vzácně, nicméně byla letos (2012) u nás zcela poprvé odchována.