Tukan hnědohřbetý (Ramphastos swainsonii)

Tukan hnědohřbetý

Ramphastos swainsonii

Adam Bura
5452 zobrazení
Tukan hnědohřbetý

Popis

Stejně jako ostatní tukani rodu Ramphastos je tukan hnědohřbetý výrazně zbarven s typickým mohutným zobákem. Samec je dlouhý 56 cm a váží 750 gramů, samice je pak dlouhá obvykle 52 cm a váží 580 g.

Zbarvením se pohlaví neliší.  Jsou převážně černí, zadní část hlavy, záda a břicho je kaštanová. Tváře, hrdlo a hruď  jsou jasně žluté. Hruď od břicha odděluje úzký a širší červený pruh. Svrchní krovky ocasní jsou bílé a spodní krovky ocasní jsou červené. Nohy jsou modré. Zbarvením opeření se podobá menšímu tukanu krátkozobému (Ramphastos sulfuratus), ale zobák je zbarven zcela odlišně. Je diagonálně rozdělen na dvě části - horní jasně žlutou, a spodní kaštanovou.

Své vědecké jméno získal tukan hnědohřbetý po anglickém ornitologovi a umělci Williamu Swainsonovi.

Výskyt

Obývá oblast od východního Hondurasu až do severní Kolumbie a západního Ekvádoru. V oblasti od jižní Kolumbie do východního Peru jej zastupuje blízce příbuzný tukan žlutohrdlý (Ramphastos ambiguus).

Způsob života

Pohybuje se ve skupinách od 3 do 12 jedinců. Jeho let je těžký a vlnovitý, obvykle neuletí více než 100m najednou. Primárně se jedná o stromového plodožera, ale živí se i hmyzem, plazy, malými ptáky a žábami. Často při hledání doprovází hejnka tukanu krátkozobých.

Většinou tukan hnědohřbetý hnízdí v nížinných lesích. Do stromové dutiny snáší 2-4 bílá vejce. Vejce inkubují obě pohlaví po dobu 14-15 dní. Mláďata jsou krmena oběma rodiči, a opeřují se ve věku 6ti týdnů.

Chov v ČR

Podle dostupných informací v současné době v ČR chován není.