Tukan pestrý (Ramphastos dicolorus)

Tukan pestrý

Ramphastos dicolorus

Adam Bura
6048 zobrazení
Tukan pestrý

Tukan pestrý (Ramphastos dicolorus) obývá východní Brazílii, východní Paraguay a severo-východní Argentinu. Primárně se vyskytuje v regionu "Mata Atlantica", což je původní, specifický typ ekosystému na východním pobřeží Brazílie. Celkově je v místě výskytu považován za běžný druh tukana.  

Jedná se o jeden z nejmenších druhů rodu Ramphastos, jehož váha je přibližně 350 gramů. Jeho zobák také patří mezi nejkratší tohoto rodu, a dosahuje délky přibližně 10 centimetrů.

V Evropě je tukan pestrý chován pouze v jediné zoologické zahradě, a to v Zoo Bojnice na Slovensku.

Čeleď tukanovití (Rhamphastidae) zahrnuje ptáky střední velikosti (30-61 cm), s ohromným, zářivě velkým zobákem. Je skoro z poloviny tak dlouhý, jako celé tělo. Pestré zbarvení je variabilní nejen jako rozlišovací znak mezi druhy, ale také i uvnitř druhu. Zbarvení peří tukanovitých je nejčastěji tmavé, často černé s kontrastně zbarvenými skvrnami na hlavě a na šíji, což podtrhuje zbarvení zobáku.

Jejich křídla jsou krátká a tupá a ptáci je používají k letu jen zřídka. Mají krátké a silné končetiny a drápy, kterými se pevně přidržují větví, přičemž jsou dva prsty otočeny dozadu a dva dopředu. U většiny druhů se samec a samice od sebe neliší.