Datel hnědý (Celeus elegans)

Datel hnědý

Celeus elegans

Metod Macek
8388 zobrazení
Datel hnědý

Dospelý jedinec meria 26-32 centimetrů a jeho hmotnosť je 150 gramů. Datel hnědý sa vyskytuje od Kolumbie, Venezuely, Guiany, Bolívie, juhu Ekvádora a na severe Brazílie. Žije v rozmanitých typoch lesných biotopov. Je stály.

Datel hnědý má pekné gaštanovohnedé operenie s nápadným žltohnedým vrchom hlavy z predĺžených pier, ktoré tvoria pôsobivý chochol. Farebne aj tvarom kontrastuje so zvyškom tela a v prípade samca aj sýtočervenými škvrnami na lícach. Okolo oka má modrý krúžok, ktorý tvorí plocha neoperenej kože. Zobák je svetlý, má slonovinovobielu farbu. Krídla a chvost sú čierne.

Tento druh datla sa živý najmä mravcami a termitmi, ale nepohrdne ani ovocím. V čase, keď vo veľkom dozrievajú dužinaté plody, sa zvykne celkom preorientovať na túto potravu. Napriek svojej značnej veľkosti je veľmi obratný, zľahka sa pohybuje aj po tenkých konárikoch a plody ozobáva až po kôstku.

Hniezdi v dierach mŕtvych stromov, s dĺžkou chodby 30 centimetrů pod úrovňou vchodu. Samice tohoto druhu znáša tri biele vajcia. Je to spíše hlučný druh s tvrdým papagájim škrekotom.