Drozd plavý (Turdus obscurus)

Drozd plavý

Turdus obscurus

Adam Bura
10123 zobrazení
Drozd plavý

Drozd plavý (Turdus obscurus) je typický zástupce asijských drozdů (kosů). Hnízdí v hustých jehličnatých lesích, a v tajze východně od Sibiře do 3100 metrů nad mořem. Je silně migrující, zimu tráví tito ptáci v jihovýchodní Asii a v Indonésii. Vzácně zalétává drozd plavý také do západní Evropy.

Uspořádané hnízdo buduje drozd plavý ve stromech, samičky drozda snáší většinou od 4 do 6 vajec. Migrující a zimující ptáci často tvoří malá hejnka. Jedná se o všežravce, živí se širokou škálou hmyzu, kroužkovců a také bobulí.

Patří mezi atraktivněji zbarvené zástupce rodu Turdus. Samec má šedou "kápi", bílý nadoční proužek (podle kterého dostal tento druh i anglické pojmenování Eyebrowed Trush), černou uzdičku, rudooranžová prsa a bok, hřbet, křídla a ocas jsou hnědé, břicho a spodní krovky ocasní má zbarveny bíle. Samice je oproti samečkovi hnědší a boky i prsa má o něco bledší. Samice v první zimě má bledě žluté konečky středních letek. Mladý samec má náznaky zbarvení dospělého samce. 

Hlas tohoto druhu je jednoduché hvízdání, podobné jako u blízkého příbuzného drozda brávníka (Turdus viscivorus). V literatuře je hlas tohoto druhu popisován jako slabé "tsíí" a bublavé "dak-dak, čak".