Tangara leskloskvrná (Tangara dowii)

Tangara leskloskvrná

Tangara dowii

Metod Macek
5230 zobrazení
Tangara leskloskvrná

Tento druh je stredne veľký medzi tangarami a je endemitom na Kostarickej vysočine a západnej Paname, kde sa vyskytuje od 1200 metrů do 3000 metrů nad morom v dažďových lesoch. Hniezdo si stavia z vetvičiek a lístia. Samica znesie 2-3 vajcia.

Dospelá tangara meria 13 centimetrů a váži 20 gramov. Hlava a chrbát má čierne, krídla a chvost sú modré, hruď je bieločierna, brucho hrdzavé a korunka na hlave je červenohnedá. Samec a samica sú si veľmi podobní, ale dospelý samec má výraznejšie modré sfarbenie. Mladé jedince sú všeobecne nevýraznejšie a nemajú korunu na hlave.

Tangara leskloskvrnná žije v pároch, rodinných skupinách alebo v zmiešaných kŕdľoch. Tangara leskloskvrnná se živí malými plodmi, hmyzom a pavúkmi.

Tangara leskloskvrnná náleží do čeledi tangarovití (Thraupidae), což je čeleď amerických pěvců z podřádu zpěvní. Tato rozsáhlá čeleď nyní zahrnuje 372 druhů v 96 rodech; intenzívní taxonomický průzkum může v budoucnu vyústit do rozdělení v řadu menších čeledí.

Převážná většina druhů tangar dnes žije v Jižní Americe, kde se podle současných názorů tato skupina také vyvinula; mnoho druhů však žije také ve Střední Americe a jejich vztahy se sesterskou čeledí kardinálovití (Cardinalidae) nejsou dosud plně objasněny. Studie nížinných tangar ukázala, že osídlily Střední Ameriku opakovaně v dobách vynoření Panamské šíje a Střední Amerika je do značné míry zdrojem jejich značné pestrosti, protože zde vždy po izolaci docházelo k samostatnému vývoji jednotlivých linií.