Tui zpěvný (Prosthemadera novaeseelandiae)

Tui zpěvný

Prosthemadera novaeseelandiae

Metod Macek
6256 zobrazení
Tui zpěvný

Ide o endemický druh Nového Zélandu. Z diaľky tui zpěvný pôsobí, akoby bol celý čierny, okrem malého bieleho ,,podbradníka". Sfarbenie tuiho je však bohatšie, perá majú zelený a purpurový lesk. Chrbát a spodná časť hrude sú hnedé. Žltá farba nad zobákom je peľ z kvetov. Sú veľmi inteligentné tak ako papagáje. Dokážu napodobňovať zvuky aj ľudský hlas. Samec je veľmi agresívny a teritoriálny, to platí hlavne pri zbere potravy a počas hniezdneho obdobia. Tui zpěvný hniezdi v septembri až októbri. Väčšina novozélandských lesov bola zničená, no sa dobre adaptoval na zmeny spôsobené ľudskou činnosťou. Profituje z nových druhov potravy, ktoré mu poskytuje množstvo kvitnúcich rastlín vysadených okolo domov. Predátori, ktorí ho ohrozujú sú hlavne lasice, potkany a majna kobilčí (Acridotheres tristis), ktorá mu konkuruje v potrave a niekedy mu ničí aj vajcia.

Tui zpěvný náleží do čeledi kystráčkovití (Meliphagidae) představují početnou čeleď čítající na 182 druhů malých až středně velkých pěvců řazených do 42 rodů. Většina z nich se vyskytuje v Austrálii a na Nové Guiney, některé druhy jsou zastoupené také na Novém Zélandu a na některých tichooceánských ostrovech. Náleží mezi významné opylovače, a to zejména u rostlin z čeledí Proteaceae, Myrtaceae a Epacridaceae. Miskovitá hnízda z travin, větviček, kůry a chmýři staví ve vidlicích stromů.